Bátai Tibor

költő, a kötet szerzője

1969-ben, még gimnazistaként írtam az első szét nem tépett versszerű sorokat, és 1974-ben Vasy Gézának köszönhetően már megjelenés előtt álltam egy folyóirat irodalmi mellékletében. A szerkesztőségi cenzor azonban több szövegemet kifejezetten rendszerellenesnek minősítette, így „letiltottak”. Ez annyira megviselt, hogy 1988/89-ig gyakorlatilag egy árva sort sem írtam. Akkor azonban kiderült, hogy mégsem sikerült kigyógyulnom az írásból.
Két nyomtatott kötetem jelent meg, az első 1996-ban, az Auktornál, Égtájak merőlegesén, a második 1998-ban, a Codex Printnél, A gyújtópont tökélye címmel.
Az internetes irodalmi oldalak közül rendszeresen publikálok az ARTpresszóban, az alkoTÓházban, a Dokkon, a Héttoronyban, a Lenolaj kulturális online műhelyben, az A Hetedik online irodalmi és kulturális folyóiratban, a Holdkatlanban, a Szózat online folyóiratban, a 2018-ban Litera-Túra címmel elindult

művészeti folyóiratban, valamint a délvidéki Szabad Magyar Szó közéleti portálon. Nyomtatásban jelentek meg verseim Az irodalom visszavág, a Búvópatak, a Néző • Pont, a Stádium és a vajdasági Családi Kör folyóiratban, továbbá több antológiában.
2012 novemberében Stációk, valamint Palackposta címmel, Pethes Mária, illetve Szokolay Zoltán előszavával két elektronikus kötetem látott napvilágot az E-book Könyvház és Kiadó gondozásában.
A Héttorony szerkesztőségének döntése alapján líra kategóriában 2014-ben elnyertem az internetes irodalmi magazint alapító Verő Lászlóról elnevezett, évente kiosztott díjat. Az elmúlt években több mint húsz versem került fel szerb fordításban is a Szabadkán élő Fehér Illés Ezüst híd – Srebrni most címmel működtetett kétnyelvű műfordítói blogjára. 2018 áprilisában elnyertem az A Hetedik szerkesztőségének elismerő oklevelét a 2018. évi József Attila Vers-Dal Fesztiválra beküldött verseim kiemelkedő színvonaláért.
Az elmúlt időszakban főként korábbi (akár évtizedekkel ezelőtt, sőt, diákkoromban született) szövegeim szálkásításával és „kihegyezésével” voltam elfoglalva. Az átiratoknak is köszönhetően összeállt egy több mint 250 szövegből álló virtuális kötet — az (eddigi) életművem. Más aligha lenne büszke erre a „darabszámra”, számomra azonban, aki több évtizedes késlekedéssel és csak nagy nehezen találtam vissza „szerzőként” is újra a lírához, ez bizony komoly siker és elégtétel. Remélem, hogy az oldalra látogató olvasóknak sem okozok vele csalódást.

Észrevételeit, javaslatait ezen a címen oszthatja meg velem: bataitibor1951@t-online.hu